Zamestnanci rezortu prebrali nekvalitné vojenské sanitky, tvrdí Glváč

14.05.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) – Ministerstvu obrany (MO) SR boli ešte koncom minulého roka dodané tri špeciálne vojenské sanitky, ktorých kvalita nezodpovedala ich cene. Zamestnanci ministerstva ich však pri preberaní ohodnotili ako kvalitné a vhodné pre potreby rezortu. O zisteniach kontroly informoval dnes minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) s tým, že v tejto súvislosti už podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.
"Hovorím o pokračovaní nákupu sanitiek z roku 2011. Tieto sanitky naši odborníci prevzali koncom minulého roka. Až následným šetrením sme zistili, že neboli dodané v takej kvalite, na akú boli ohodnotené," informoval minister. Podľa jeho ďalších slov prvé zistenia ukázali, že ministerstvu boli dodané nekvalitné sanitky a chýbalo v nich viacero komponentov v celkovej sume 143.000 eur. "Následnou kontrolou sme zistili, že predmetné sanitky, podľa zmluvy to mala byť modelová rada 2012, 2013, boli dodané s rokom výroby 2009," dodal Glváč. Hodnota jednej sanitky je 311.482,11 eura.
Jednu zo sanitiek malo ministerstvo použiť aj na vojenských skúškach v roku 2011, kde sa s ňou najazdilo približne 1130 kilometrov. "Následne nám tá istá sanitka s tým istým číslom karosérie a motora bola dodaná ako nová s počtom kilometrov 130. A toto prevzali naši zamestnanci, naši odborníci a uznali sanitku ako kvalitnú a vhodnú pre ozbrojené sily," dodal šéf rezortu.
Minister chce voči zodpovedným osobám vyvodiť dôsledky. "Niektorí predstavitelia rezortu majú pocit, že nemusia hájiť záujmy rezortu, ale komerčných firiem," ozrejmil. Ako ďalej uviedol, vydal už pokyny pre náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR, aby uskutočnil personálne opatrenia.
Od 1. marca začala na ministerstve platiť zmena organizačnej štruktúry a zaviedla sa niekoľkostupňová kontrola v rámci verejného obstarávania. "Niekto tu roky nechal fungovať systém, ktorý napomáhal tomu, aby sa nakupoval materiál, ktorý niekedy ani nebol potrebný," uzavrel Glváč.
 

Vyberte región